Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Επίσκεψη ευθύνης





Τριήμερη επίσκεψη πραγματοποίησε κλιμάκιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στην Αλβανία στις 20, 21 και 22 Μαρτίου. Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ενώ σε αυτό συμμετείχαν το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βορειοηπειρώτης Γιώργος Τρίχας, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παύλος Στεφάνου, Βορειοηπειρώτες μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ καθώς και ο Αντιπρόεδρος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Άρης Κατσαλίδας και ο Πρόεδρος των Νέων Επιστημόνων Βορειοηπειρωτών Οδυσσέας Κορακίδης.

Το κλιμάκιο εισήλθε στην γείτονα χώρα από το τελωνείο της Κακαβιάς και συναντήθηκε με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κύριο Γιάννη Ριζόπουλο, όπου και ενημερώθηκε για τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες των ελληνικών διπλωματικών αρχών για την στήριξη του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού στις περιοχές όπου διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Μετά την επίσκεψη στο Ελληνικό Προξενείο το κλιμάκιο επισκέφτηκε το σχολείο της Δερβιτσιάνης όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Βορειοηπειρωτόπουλα εξαιτίας της έλλειψης βασικών σχολικών υποδομών, σύγχρονης ποιοτικής εκπαίδευσης και οικονομικής στήριξης των ελληνοδιδασκάλων. Κατά την επίσκεψη στην Δερβιτσιάνη το κλιμάκιο συνόδευε ο έπαρχος της περιοχής κύριος Δημήτρης Μαλούκης ο οποίος αφού ευχαρίστησε τα μέλη του κλιμακίου για την ουσιαστική τους πρωτοβουλία, περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής με προεξάρχον αυτό της ανεργίας και ζήτησε την συμβολή της Ελλάδας στην χάραξη ενός σχεδίου τόνωσης της επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ήπειρο.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ κύριο Ευάγγελο Ντούλε και τον Περιφερειάρχη Αργυροκάστρου πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα στο Αργυρόκαστρο όπου τονίστηκε η ανάγκη για συσπείρωση και κινητοποίηση των ομογενών ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών στην γείτονα χώρα, ώστε να υπάρξει καλύτερη αντιπροσώπευση των ομογενών στην Αλβανική Βουλή.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο κατευθύνθηκε προς τους Αγίους Σαράντα όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του παραρτήματος Ομόνοιας κύριο Χρήστο Κάλλη και παράγοντες της Ομογένειας όπου συζητήθηκαν προβλήματα της περιοχής.

Την επόμενη μέρα το κλιμάκιο επισκέφτηκε το σχολείο της Λιβαδειάς όπου και μοίρασε βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό και συνομίλησε με μαθητές και δασκάλους. Θερμή υποδοχή επιφύλαξε στα μέλη του κλιμακίου ο έπαρχος της περιοχής Ηρώδης Δαλιάνης στα γραφεία του Δημαρχείου οπού και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν τους. Στη συνέχεια υπήρξε συνάντηση στους Αγίους Σαράντα και με το δήμαρχο Χιμάρας και πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Μπολάνο Βασίλη, παρουσία και του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων κ. Παντούλα Μιχάλη και του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε Ευάγγελου. Την ίδια μέρα μέλη του κλιμακίου επισκέφτηκαν και το ελληνικό σχολείο της Χιμάρας όπου συνομίλησαν με καθηγητές και μοίρασαν βιβλία και εκπαιδευτικό υλικό.

Το Σάββατο το απόγευμα η αντιπροσωπεία της Νεολαίας μετέβη στα Τίρανα, όπου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Νεολαίας του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής την πρόεδρό της κ. Megi Ajtyresa και συζητήθηκαν θέματα πιο στενής συνεργασίας των δύο οργανώσεων στο πλαίσιο και των διεθνών θεσμών που συμμετέχουν.


Την Κυριακή 22 Μαρτίου το κλιμάκιο είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο. Ο Μακαριότατος επιφύλαξε θερμή υποδοχή στα μέλη της αποστολής και τους ενημέρωσε για το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: