Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ Κ.Ε.Σ.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

1. Δεν θέτει το ζήτημα τηςε αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στην αγορά εργασίας τα οποία γενικώς και αορίστως αρνούμαστε ως πολιτεία, αλλά της ισότιμης αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων με τους αποφοίτους των ΑΕΙ(πανεπιστήμια-ΤΕΙ).

2. Επίσης απορρυθμίζει ολοκληρωτικά την λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης αφού ορίζει πως το υπουργείο παιδείας της χώρας μας δεν δικαιούται του παραμικρού ελέγχου επι του συνόλου οργάνωσης λειτουργίας και επιπέδου σπουδών που παρέχουν αυτές οι εταιρίες,ενώ τις αποκαλεί ισότιμες με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

3. Αποκόπτει πλήρως από τον ακαδημαικό τίτλο,που παρέχουν με βάση το σύνταγμα μας τα ΑΕΙ,τα επαγγελματικά δικαιώματα που πρέπει να απορρέουν από αυτόν.Έτσι χωρίς την συνοδεία ακαδημαικού τίτλου ανώτατης εκπαίδευσης απονέμει τα αυτά επαγγελματικά δικαιώματα.

4. Η απόφαση του Ευρωπαικού δικαστηρίου βασίζετε στην οδηγία 36/05 η οποία έρχετε αντικαθιστόντας ουσιαστικά την 89/48 να στρεβλώσει περαιτέρω (πρός όφελως εταιριών δικαιοχρησίας) το περιεχόμενο της 89/48.Η οποία ανεξάρτητα αν εισήγαγε την έννοια της τριετούς φοίτησης αναφερόταν σαφώς σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης όπως αυτά αναγνωριζόνταν από τους νόμους και το σύνταγμα του κάθε κράτους μέλους. Και εκ των οποίων απορρέουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα,και η οποία βεβαιώς όταν θεσπίστηκε ,ενώ έβαζε από την πίσω πόρτα την έννοια των υπηρεσιών στο χώρο της παιδείας,δεν είχε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των εταιριών δικαιοχρησίας τα οποία άνθισαν κυρίως μετά το 2000 στη χώρα μας ως εμπορικές επιχειρήσεις παροχής κατάρτισης.

ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ 36/05

Και αντικατάσταση της με νέα που θα σέβεται:

1. Ότι από τους ακαδημαικούς τίτλους ΑΕΙ προκύπτουν επαγγελματικά δικαιώματα αντιστοίχου επιπέδου στη χώρα υποδοχής όπως αυτή ορίζει ,και όχι από την χώρα προέλευσης.

2. Ότι έτσι γίνεται πλήρως και ουσιαστικά σεβαστή η βασική αρχή της Ε.Ε με βάση την οποία το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας μέλους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ίδιας.

3. Ότι σε όσες επαγγελματικές σχολές ιδρύθηκαν και λειτουργούν ως σήμερα ως εταιρίες δικαιωχρησης σαφώς έξω από τα πλαίσια των νόμων πλαισίων για τα ΑΕΙ και τα ισχύοντα στο σύνταγμα κάποιας χώρας μέλους της Ε.Ε.,δεν μπορούν να αναγνωρίζονται παρα μόνο επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν σε μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση που θα αντιστοιχεί σε ένα κοινό σαφώς κατώτερο επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων από αυτά των ΑΕΙ της χώρας υποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: