Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ΤΕΙ Καλαμάτας για το νομοσχέδιο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Όλοι γίναμε μάρτυρες τις μεγάλης επίθεσης που δέχθηκε η δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου। Υποβάθμιση των σπουδών και ένταξη των πανεπιστημίων και των σπουδών μας στο γενικό ξεπούλημα που επιχειρείται τον τελευταίο καιρό στη χώρα। Παράδοση της Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής εκπαίδευσης της χώρας μας στα κελεύσματα της Ε.Ε. , της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Επάξια η νυν υπουργός προωθεί την ξεπερασμένη συνθήκη της Μπολόνια και εμπορευματοποιεί την παιδεία συνεχίζοντας το έργο της Ν.Δ.

Στόχος αυτού το νομοσχεδίου δεν είναι η κοινωνική λογοδοσία και η σύγχρονη διοίκηση των ιδρυμάτων άλλα η δημιουργία «Καθηγητικών Ελίτ» και η δημιουργία ενός κλειστού μοντέλου διοίκησης που σκόπιμα απουσιάζουν μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Καταργώντας το μοντέλο της αυτοδιοίκησης με τη δημοκρατική συμμετοχή όλων των φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πιστεύει ότι το πρόβλημα στο σύγχρονο Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι. είναι η εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης που η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε εισάγει για να καταπολεμηθούν πρακτικές του καθηγητικού κατεστημένου. Ιδιαίτερη προσοχή επιδυκνυεί και στο θέμα του ασύλου που χύθηκε αίμα αθώων ανθρώπων ώστε να διασφαλιστεί και κάποιοι από αυτούς που αύριο θα κληθούν να ψηφίσουν το επικείμενο νομοσχέδιο κάνανε πολιτική καριέρα εκμεταλλευόμενοι το ακαδημαϊκό άσυλο. Μεγάλο πρόβλημα θεωρεί το υπουργείο ότι είναι και ο χρόνος φοίτησης που ορίζει ως μέγιστο χρονικό όριο τα 6 έτη, χωρίς να αναρωτιέται ότι στη σημερινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και ο ελληνικός πληθυσμός δεν έχει την δυνατότητα να σπουδάζει ένας νέος αν δεν εργάζεται ταυτόχρονα. Φυσικά, θεωρούν μείζονος σημασίας θέματα όπως η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη κατάλληλων και σύγχρονων υποδομών, την μηδαμινή φοιτητική μέριμνα. Ίσως το υπουργείο να θεωρεί ότι δεν έχουμε την ανάλογη κοινωνική υπόσταση για το πανεπιστήμιο που επιθυμεί.

Η Π.Α.Σ.Π. πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών απέναντι στο νόμο Γιαννάκου. Σήμερα οφείλει ξανά να μπει μπροστάρης στις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος και να δώσει τη μάχη μαζί με την υπόλοιπη ακαδημαϊκή κοινότητα. Η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας πιστή στο καθήκον της να μάχεται και να υπερασπίζεται για το συμφέρον του μη προνομιούχου φοιτητή τάσσεται απέναντι στη λογική του υπουργείου Παιδείας αλλά και του νομοσχεδίου που επιθυμεί να καταθέσει. Όλοι μαζί πρέπει να εναντιωθούμε στο νόμο έκτρωμα και να υπενθυμίσουμε στην υπουργό πως η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι προϊόν προς εμπορευματοποίηση. Ας δώσουμε όλοι μαζί την μάχη για το τελευταίο ίσως κοινωνικό κεκτημένο που έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε στο υπουργείο Παιδείας ότι «Εκπαίδευση είναι ότι επιβιώνει όταν όλα όσα έχουμε μάθει έχουν ξεχαστεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: