Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΑΝΤΑ


Με λύπη μας πριν από λίγες ώρες πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από την ζωή ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας. Ένας άνθρωπος σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, βαθιά Δημοκράτης αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια για την Ελευθερία και την Δημοκρατία της χώρας μας που όλοι εμείς σήμερα απολαμβάνουμε.

Γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1922 στην Πάτρα, κατάγονταν όμως από την Λευκάδα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και αμέσως μετά εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941, θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης. Όπως έλεγε και ίδιος στις αφηγήσεις του :

«Ήταν η φλόγα που μου έλεγε ότι κάτι πρέπει να τους κάνω. Κάτι μεγάλο, κάτι που να τους μαστιγώσει σε εκείνα τα αγέρωχα γουρουνίσια μούτρα τους, κάτι προσβλητικό, κάτι που να τους κάνει να κατεβάσουν εκείνα τα κρύα γαλανά, χωρίς οίκτο κτηνώδη μάτια τους. Κάτι συμβολικό που να τους χτυπήσει όλους μαζί σαν χώρα, σαν λαό, και προ παντός, σαν στρατό.» Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ. Το 1943 βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ.

Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του έμεινε ένας αγνός ιδεολόγος υπέρμαχος της Δημοκρατίας και των Δημοκρατικών διαδικασιών, μακριά από κάθε είδους δημοσιότητα. Πότε του δεν θεώρησε ότι εκείνος έκανε κάτι παραπάνω από τους υπόλοιπους στον Αγώνα για την Ελευθερία της Ελλάδας από τους Ναζί , όπως έλεγε και ο ίδιος :

Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, «ανώνυμοι»

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ εκφράζει τα θερμά της συλληπτήρια για τον θάνατο του ανιδιοτελή Αγωνιστή Απόστολου Φιλίππου Σάντα. "Η ζώη του και η δράση του ας γίνει παράδειγμα σε όλους εμάς τους νεότερους.

ΜΕ ΤΙΜΗ

ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: