Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ώρα για τη δημιουργία ενός πραγματικού Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας


Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, σεβόμενη την ιστορία της αλλά και τη συμβολή της στη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας (ΕΣΥΝ), αισθάνεται την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τη στάση της, τόσο προς τα μέλη του ΕΣΥΝ όσο και προς τη Νέα Γενιά της πατρίδας μας, σχετικά με το τακτικό «Συνέδριο» του.

Μέσα σε ένα σύνθετο και δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, ιδίως για τη Νεολαία της χώρας, η Κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να διερευνηθεί ποιοί φορείς έλαβαν χρήματα από την Πολιτεία, πώς και για ποιους σκοπούς χρησιμοποίησαν τα χρήματα αυτά και αν έχουν καταθέσει απολογισμούς για το δημόσιο χρήμα που διαχειρίστηκαν.

Στην περίπτωση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί απλόχερα τα προηγούμενα χρόνια από κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Ινστιτούτου Νεολαίας, η διαδικασία του απολογισμού έκρυβε πολλές εκπλήξεις. Αδυναμία απολογισμού και αδυναμία παρουσίασης τιμολογίων και αποδείξεων για το που κατευθύνθηκαν και ξοδεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Μετά την παρέλευση δε του χρονικού διαστήματος που προβλέπει ο Νόμος, η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας καλείται να επιστρέψει στα δημόσια ταμεία ένα ποσό, που ανέρχεται τουλάχιστον στα 60.000 ευρώ.

Αντί αυτού, η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας αποστέλλει επιστολές, φτάνοντας μάλιστα και στον Πρωθυπουργό(!), προσπαθώντας να πείσει πως όλα είναι καλά. Μάλιστα, μέσα στην κρίση και στην ανυποληψία, που έχει βυθιστεί και αδυνατώντας να δώσει μια πειστική απάντηση για το τι έγιναν τα χρήματα αυτά, η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας οργανώνει συνέδριο στις 19/12, σε μια προσπάθεια να διώξει από πάνω της την ευθύνη για ό,τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ δεν συμμετέχει στο Συνέδριο παρωδία, ούτε δικαιολογεί αυτούς που διαχειρίστηκαν το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και τα ταμεία του τα τελευταία χρόνια. Μια ανίκανη διοίκηση που θέλει ένα μικρό, φοβικό και εξαρτημένο από το Κράτος Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, με μεγάλο αριθμό ανύπαρκτων ή ανενεργών οργανώσεων ως μέλη του, με διαδικασίες και καταστατικό που έχουν παραβιαστεί και καταγγελθεί πολλές φορές.

Δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε ένα συνέδριο, που θα νομιμοποιήσει παράνομες και παράτυπες διαδικασίες, με προκατασκευασμένες πλειοψηφίες, που δεν εκπροσωπούν κανέναν και πολύ περισσότερο την ελληνική Νεολαία.

Πιστεύουμε όμως, πως η κρίση που έχει αναδειχθεί στο εσωτερικό του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την επανίδρυσή του και τον επανακαθορισμό στόχων και προτεραιοτήτων. Στο παρελθόν έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, για να ξεπεραστεί η κρίση που την βλέπαμε να έρχεται, αλλά η διοίκηση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας προτίμησε να κάνει τα μικροπολιτικά παιχνιδάκια των συσχετισμών, που οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση του θεσμού εκπροσώπησης των Νέων.

Επαναφέρουμε την πρότασή μας που έχει τρία επίπεδα.

Άμεση δημιουργία μιας επιτροπής που θα ελέγξει και θα ξεκαθαρίσει το μητρώο του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας από οργανώσεις «φαντάσματα».

Δεν είναι δυνατόν, άνθρωποι που δεν τους ξέρει κανένας στον ελληνικό νεολαιίστικο κόσμο, που δεν έχουν παρά μόνο μια ψεύτικη σφραγίδα στην κατοχή τους, να διαμορφώνουν πλειοψηφίες, να εκλέγουν όργανα διοίκησης και να εκπροσωπούν την ελληνική νεολαία στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

Έναρξη ενός δομημένου και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ανοικτού διαλόγου για το ρόλο και το μέλλον του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι μια από τις ελάχιστες χώρες σε όλη την Ευρώπη με τόσο προβληματικό αντιπροσωπευτικό σχήμα νεολαίας. Με πρωτοβουλία των πολιτικών και των κοινωνικών οργανώσεων νεολαίας, και με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, να οργανωθεί άμεσα η ανοικτή αυτή διαβούλευση. Η εποχή είναι θετική και εξυπηρετεί τόσο τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στο Διεθνές Έτος Νεολαίας του ΟΗΕ, που άρχισε τον Αύγουστο του 2010 και τελειώνει τον Αύγουστο του 2011, όσο και το 2011- Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία να ενσωματωθούν τόσο η εμπειρία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας όσο και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία.

Σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οργάνωσης μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία (National Youth Strategy). Ενός εργαλείου δουλειάς, που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, και δεσμεύσεις για δράσεις, στρατηγικές και προτεραιότητες τόσο από την Κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες, όσο και το σύνολο των σχημάτων της Κοινωνίας των Πολιτών, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νεολαίας.

Πιστεύουμε πως είναι ο κατάλληλος χρόνος, όχι μόνο να δημιουργηθεί ένα πραγματικό και αποτελεσματικό Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας αλλά να γίνει η σημερινή κρίση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας μια αφορμή να μη ξαναγίνουν τα λάθη του παρελθόντος. Κυρίως, όμως, να δούμε το μέλλον των πολιτικών για τη νεολαία ξεκομμένα από τις παραλείψεις και τις αδυναμίες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: