Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Μέλος της UNESCO η Παλαιστίνη!


Μετά από ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση της UNESCO αποφάσισε την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, 107 από τα κράτη-μέλη της UNESCO ψήφισαν υπέρ, μόλις 14 τάχθηκαν κατά ενώ συνολικά 52 προτίμησαν να απόσχουν από την διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των αποχωρησάντων ήταν και το Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ απείλησαν ότι στην περίπτωση που η διεθνής οργάνωση αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, όπερ και εγένετο, τότε θα σταματήσουν τη χρηματοδότησή της που καλύπτει το 22% του προϋπολογισμού της.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος της UNESCO, θα πρέπει η Παλαιστίνη να υπογράψει και να επικυρώσει την Ιδρυτική Πράξη της UNESCO που βρίσκεται στα κυβερνητικά αρχεία της Βρετανίας στο Λονδίνο. Εφόσον αυτό γίνει θα έχουμε ουσιαστικά το πρώτο σημαντικό βήμα στη διαδικασία ένταξης των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος, με το καθεστώς του πλήρους μέλους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή συμμετέχει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπως και στην UNESCO, με την ιδιότητα του «παρατηρητή» – καθεστώς που έχει από το 1974.

Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν την ένταξη της Παλαιστίνης στην UNESCO είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Γερμανία. Η Ιταλία και η Βρετανία απείχαν από την διαδικασία (όπως και το Ισραήλ), ενώ η Ελλάδα ψήφισε υπέρ όπως και χώρες όπως οι Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Νότια Αφρική και Γαλλία.

Σύμφωνα με τη διαδικασία της UNESCO, για να γίνει αποδεκτό ως μέλος ένα κράτος που δεν ανήκει στον ΟΗΕ θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ τα 2/3 των χωρών παρόντων στη Διάσκεψη, ενώ οι απέχοντες καταχωρούνται ως μη ψηφίσαντες. Όπως γίνεται αντιληπτό, το ποσοστό αυτό υπερκαλύφθηκε με τις 107 ψήφους που έλαβε η Παλαιστίνη, σε συνδυασμό με τις 52 αποχές.